Πολύ συχνά η ακμή αφήνει ουλές κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα.
Τα σημάδια από ακμή είναι πραγματικά ένα μείζων αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί απογοήτευση, ειδικά όταν βρίσκονται στο πρόσωπο.
Υπάρχουν όμως θεραπείες ώστε να αντιμετωπιστούν οι ουλές, να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση και να αποκατασταθεί η αυτοεκτίμηση του ατόμου.
Τα σημάδια ακμής είναι πιο συχνά το προϊόν μιας φλεγμονώδους πληγής όπως είναι μια φλύκταινα ή κύστη, που προέρχονται από την ακμή.
Οι φλεγμονώδεις αυτές καταστάσεις εμφανίζονται όταν ο πόρος του δέρματος διογκώνεται από την υπερβολική λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια.
Η βλάβη είναι συνήθως ήπια και η επούλωση γρήγορη όταν η ρήξη του πόρου εμφανιστεί κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.
Πιο σοβαρές βλάβες προκύπτουν όταν υπάρχει βαθιά ρήξη στο τοίχωμα του θύλακα, οι μολυσμένοι παράγοντες διαρρέουν μέσα στο χόριο και καταστρέφουν τον υγιή ιστό του δέρματος.
Συνηθέστερα, η ακμή προκαλεί ατροφικές ουλές, μπορεί όμως δυστυχώς να προκαλέσει και υπερτροφικές ή και χηλοειδείς ουλές. (Εδώ ανατρέχουμε στην ενότητα των Ουλών και τις κατηγορίες αυτών).
Οι ατροφικές ουλές αναπτύσσονται όταν υπάρχει απώλεια ιστού.
Η ανάπτυξη της ουλής είναι ανάλογη με την φλεγμονή. Όσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή στο δέρμα, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί ουλή. Κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες και άλλες μη-φλεγμονώδεις βλάβες συνήθως δεν προκαλούν ουλές επειδή αυτοί οι τύποι των βλαβών δεν τραυματίζουν τον ιστό του δέρματος. Συχνά, αυτό που ίσως θεωρούμε ουλή ακμής στην πραγματικότητα πρόκειται για μετά-φλεγμονώδη υπέρχρωση. Αυτός ο προσωρινός υπερχρωματισμός του δέρματος εξασθενεί συνήθως τελικά από μόνος του.
Πρόληψη για να αποφύγουμε σημάδια από ακμή
Για να μειωθεί η πιθανότητα των ουλών ακμής, πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωσης των φλεγμονωδών ξεσπασμάτων αυτής. Με προσαρμοσμένη, στις ανάγκες σας, και έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής με σύγχρονες μεθόδους δερματολογίας και την αποφυγή από του στόματος λήψης φαρμάκων μειώνονται οι πιθανότητες για την δημιουργία ουλών ακμής.
Επιπλέον πρέπει να αποφεύγεται η δακτυλική πίεση στις βλατίδες, φλύκταινες και κύστες που δημιουργούνται από την ακμή διότι οι μολυσμένοι παράγοντες εισέρχονται βαθύτερα στο χόριο, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της μόλυνσης και την επιδείνωση της φλεγμονής.
Όταν όμως έχουν αυτές εγκατασταθεί και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πρόληψη τότε έχουμε μια μεγάλη γκάμα Θεραπειών των ουλών ακμής που μπορεί ενίοτε και να συνδυάζονται.
Τέτοιες είναι:
- Με ενέσιμο κολλαγόνο: Επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος κολλαγόνου με σκοπό να “γεμίσει” και να σηκωθεί η ατροφική ουλή ακμής ώστε να είναι στο επίπεδο του φυσιολογικού δέρματος.
- Bαθειά ή και μεσαίου βάθους χημικά peeling: Με τη σωστή χρήση τους επιτυγχάνεται η ομαλοποίηση της υφής του δέρματος, η ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και η άμβλυνση των βαθιών ουλών.
- Dermabration (μηχανική δερμοαπόξεση): Ανάλογα με το πόσο επεμβατική θα είναι η τεχνική μπορούμε να φθάσουμε αρκετά βαθιά μέχρι το θηλώδες χόριο αντιμετωπίζοντας και τις πιο επίμονες ουλές ακμής.
- Fractional laser’s:
Με επεμβατικά laser Co2. Προκαλείται για ελεγχόμενη εξάχνωση ιστού και ενεργοποίηση της ανάπλασης – απαιτούνται περίπου τρεις και πλεον συνεδρίες για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα.
Με μη επεμβατικά laser (FRAXEL, MOSAIC). Αφαιρούν ομοιόμορφα τα επιφανειακά τμήματα της επιδερμίδας και του χορίου χωρίς έντονη θερμική βλάβη
- Με Δερματοχειρουργική επέμβαση: Σπάνια πλέον απαιτείται, ιδιαίτερα σε υπολειμματικές κύστεις που υποτροπιάζουν συχνά.